Workshops smaak

Na vele jaren ervaring in het geven van kookworkshops en kooklessen willen we nu een paar mooie kruidenrecepten met jullie delen.

 

Uit ons Kinder kookboek het volgende recept

 

Shake met banaan en sinaasappel

Nodig

2 rijpe bananen, 1 sinaasappel, 5 dl volle yoghurt, 4 dl volle melk, 70 gram suiker, 10 gram vanille suiker en een beetje kaneel poeder

 

1. Pel de bananen af en snijd ze in plakjes.

2. Snijd de sinaasappel doormidden en pers hem uit.

3. Doe de banaanstukjes met het sinaasappelsap in een grote kom of maatbeker.

4. Doe de yoghurt en de melk erbij.

5. Weeg de suiker af. Doe dit samen met de vanillesuiker bij het mengsel.

6. Zet een staafmixer op de bodem van de kom. Mix nu alles helemaal fijn.

7. Doe de bananenshake in een mooie schenkkan. Dek af met huishoudfolie tot gebruik. Zet de bananenshake koel weg.

8. Verdeel de bananenshake nu in kleine glaasjes. Bestrooi de glaasjes met een klein beetje kaneelpoeder.

 

Salade van wortel en sinaasappel met koriander.

Nodig

Ongeveer 20 verse worteltjes, 1 rode ui, 2 sinaasappels, 1 citroen, en stukje verse gember ter grote van een walnoot, 1 teentje knoflook, een bos koriander, olijfolie, zwarte peper en zeezout.

 

Schil de gember en rasp deze fijn samen met de knoflook. Meng met 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels citroensap. Roer goed door.

Was de worteltjes en schil ze met een dunsschiller. Van de sinaasappels verwijder je de schil en het wit. Snij de partjes uit. Haal het blad van de koriander en hak een beetje fijner. Meng alles goed door elkaar. Bewaar wat koriander ter garnering.

 

Herfstbrood uit Varmland.

Nodig

50 gram walnoten, 2 theelepels venkelzaad, 2 theelepels anijszaad, 450 gram licht volkoren meel of bloem, 50 gram roggemeel, gist een eetlepel suikerstroop, een klein klontje boter, 10 gram zout, ongeveer 3 deciliter water.

 

Meng zout en de meelsoorten in een grote wijde kom. Houd wat bloem achter. Maak een kuiltje in het midden doe er de stroop, gist en wat lauwwarm water in en wacht tot de gist gaat schuimen.

Verwarm de zaadjes licht in een pan en vijzel ze fijn. Doe de zaadjes bij het meel en ga nu mengen, voeg steeds wat lauwwarm water toe en kneed tot er een mooi deeg ontstaat. Voeg op het laatst het zout toe en kneed dit goed door het deeg. Kneed het deeg vervolgens 15 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Als het gaat plakken gebruik je wat van de achtergebleven bloem. Laat nu het deeg afgedekt een uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

 

Ondertussen rooster je de walnoten en verwarm je de oven voor op 200 graden.

Breek de afgekoelde walnoten in grove stukken. Kneed de walnoten rustig door het deeg. Vorm het deeg tot een broodvorm naar keuze en laat 30 minuten narijzen.

 

Zet een bakje koud water in de oven. Bak het brood nu in ongeveer 30 minuten bruin, tot het hol klinkt als je er een tik op geeft. Smelt de boter en bestrijk je brood ermee. Plaats het terug in de oven en bak nog 5 minuten.

 

 

De Groene Geur kookt regelmatig voor onder andere Resto van Harte, Volksuniversiteit Oss en tuinderij de Es.

 

Voor deze activiteiten kun je kijken op onze Facebook pagina.

 

© 2017 www.degroenegeur.nl